Wat zijn de voorwaarden voor een vermindering van de bedrijfsvoorheffing?

17 januari 2025
vermindering van de bedrijfsvoorheffing
Spread the love

Net zoals in het dagelijks leven geldt ook in de arbeidswereld: regels en fiscale verplichtingen zijn er om na te leven. Of je nu bedrijfsleider, werkgever of werknemer bent, bepaalde fiscale plichten zijn niet te vermijden. Een van de belangrijkste is de bedrijfsvoorheffing. Dit is een essentiële fiscale verplichting voor bedrijven in België, maar er zijn situaties waarin je een gedeeltelijke of zelfs volledige vrijstelling kunt krijgen. Benieuwd aan welke voorwaarden je moet voldoen? Lees dan zeker verder. Maar voordat we dieper ingaan op de details, raden we je aan om ons artikel te lezen over Wat is bedrijfsvoorheffing? Definities en uitleg. Een goed begrip van de basis helpt om het onderwerp vrijstellingen beter te doorgronden.

Vrijstelling vs. ontheffing van bedrijfsvoorheffing: wat is het verschil?

Bij het bespreken van verminderingen op de bedrijfsvoorheffing komen vaak twee termen naar voren: vrijstelling en ontheffing. Deze begrippen worden soms door elkaar gehaald, dus laten we het verschil snel verduidelijken.

Wat is bedrijfsvoorheffing?

Bedrijfsvoorheffing is een voorschot op de inkomstenbelasting dat rechtstreeks van het brutoloon van je werknemers wordt ingehouden. Dit systeem zorgt ervoor dat de staat een deel van de belasting int voordat de jaarlijkse belastingaangifte wordt ingediend.

Vrijstelling vs. ontheffing

  • Vrijstelling: Hiermee kun je als werkgever het bedrag aan bedrijfsvoorheffing dat je van de lonen inhoudt, verminderen. Dit resulteert in een hoger nettoloon voor je werknemers. Een win-win, want je werknemers zien meer geld op hun rekening.
  • Ontheffing: Dit geeft jou als werkgever de mogelijkheid om een deel van de ingehouden bedrijfsvoorheffing zelf te behouden in plaats van deze door te storten naar de fiscus. Dit heeft geen invloed op het nettoloon van je werknemers, maar kan jouw kosten aanzienlijk verlagen.

Kort samengevat: een vrijstelling verhoogt het nettoloon van werknemers, terwijl een ontheffing jouw financiële verplichtingen aan de fiscus verlaagt.

De belangrijkste voorwaarden voor ontheffing van bedrijfsvoorheffing in België

1. Nacht- en ploegenarbeid

Werkgevers van werknemers die ’s nachts of in ploegen werken, kunnen een ontheffing krijgen.

  • In 2024 bedraagt de ontheffing tot 22,8% voor klassiek ploegwerk en 25% voor continue ploegensystemen.
  • Werknemers moeten minstens een derde van hun werktijd in ploegen of ’s nachts werken. Dit biedt aanzienlijke besparingen op loonkosten.

2. Onderzoek en ontwikkeling (O&O)

Bedrijven die investeren in wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkeling kunnen 80% ontheffing krijgen op de lonen van hun onderzoekers.

  • Deze maatregel geldt voor onderzoekers met een masterdiploma of doctoraat en stimuleert innovatie en concurrentievermogen.

3. Young Innovative Company (YIC) 

Start-ups met een focus op innovatie kunnen genieten van een ontheffing tot 20% gedurende de eerste vijf jaar na oprichting. Dit voordeel is vooral gericht op micro-ondernemingen.

4. Bouwsector en scheepswerven

Werkgevers in de bouwsector en scheepswerven kunnen rekenen op een specifieke ontheffing van 18%. Deze maatregel ondersteunt werkgelegenheid en investeringen in infrastructuur.

5. Sportsector

Sportorganisaties krijgen een ontheffing tot 80% op de lonen van professionele sporters. De besparingen moeten echter worden herbelegd in de opleiding van jong talent.

6. Langdurig werklozen

Bedrijven die langdurig werklozen aannemen, komen in aanmerking voor een aanzienlijke vermindering van de bedrijfsvoorheffing. Dit stimuleert sociale inclusie en helpt werkloosheid terug te dringen.

Specifieke voorwaarden voor vrijstellingen van bedrijfsvoorheffing

Vrijstelling voor kinderen ten laste

Werknemers met kinderen ten laste kunnen een vermindering van de bedrijfsvoorheffing krijgen. Het voordeel varieert naargelang het aantal en de situatie van de kinderen.

Vrijstelling voor groepsverzekeringen

Werkgeversbijdragen voor groepsverzekeringen kunnen vrijgesteld worden van bedrijfsvoorheffing. Dit biedt fiscale voordelen voor werknemers.

Vrijstelling voor overuren

Overuren komen in aanmerking voor een gedeeltelijke vrijstelling. Afhankelijk van de toeslag (20%, 50%, of 100%) varieert de vrijstelling tussen 57,75% en 66,81%. Dit stimuleert het opnemen van extra werk.

Administratieve verplichtingen en controles

De vermindering van bedrijfsvoorheffing gebeurt niet automatisch. Werkgevers moeten een aanvraag indienen bij de bevoegde fiscale autoriteiten en de nodige documentatie voorleggen. Bovendien voert de administratie regelmatig controles uit om naleving te waarborgen. Bij inbreuken kunnen boetes of terugvorderingen volgen.

Wil je optimaal profiteren van deze voordelen zonder in strijd te zijn met de wet? Raadpleeg een expert en laat je begeleiden. Met onze jarenlange ervaring berekenen we in één klik jouw potentiële besparingen.

Met SBEP

Verlaag uw salariskosten

Neem contact met ons op of doe direct uw simulatie om de potentiële besparingen voor uw bedrijf te ontdekken

Doe een simulatie

Voer nu een simulatie uit

Ontdek wat u terug kunt krijgen,

Profiteer
nu van
onze expertise

Uw simulatie in enkele klikken

Ontdek wat u zou kunnen terugvorderen

Zie ook

Blijf op de hoogte van de nieuwste expertises met de SBEP nieuwsbrief!

Ontvang ons exclusief advies over bedrijfsvoorheffing, RSZ en werktoeslagen in uw inbox
e-mail om het administratief beheer te optimaliseren.