Wat is het percentage van de bedrijfsvoorheffing?

14 januari 2025
bedrijfsvoorheffing
Spread the love

De bedrijfsvoorheffing is een onmisbaar onderdeel van het Belgische fiscale systeem. Of je nu werkgever of werknemer bent, je hebt er vast al over gehoord. Het is een voorschot op de personenbelasting, dat rechtstreeks door de werkgever wordt ingehouden op het loon van zijn werknemers. Maar dit systeem roept vaak vragen op. De meest gestelde vraag? Wat is de bedrijfsvoorheffing precies? Wat is het percentage? En hoe wordt het berekend? Stel jij jezelf ook een van deze vragen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel bespreken we enkele details van de bedrijfsvoorheffing: hoe het percentage wordt bepaald en hoe SBEP je kan helpen om deze loonkost te optimaliseren.

Hoe wordt het percentage van de bedrijfsvoorheffing in 2024 bepaald?

Het antwoord op de vraag welk percentage bedrijfsvoorheffing je moet toepassen, is niet eenduidig. De berekening hangt af van verschillende criteria, zoals de beroepscategorie, het soort contract en de gezinssituatie van de werknemer. Het percentage varieert dus naargelang het inkomensniveau en bepaalde persoonlijke kenmerken. Elke berekening is individueel, maar de algemene principes gelden voor alle werkgevers en werknemers.

Recente updates in de berekening van de bedrijfsvoorheffing

Een van de grootste fouten die je kunt maken bij bedrijfsvoorheffing? Vertrouwen op verouderde informatie. De fiscale regelgeving evolueert voortdurend, en daarom is het belangrijk om altijd up-to-date te blijven. Sinds januari 2023 wordt de bedrijfsvoorheffing niet langer berekend op basis van vaste schijven van € 15.

Deze methode zorgde namelijk voor scheeftrekkingen in de lonen. Tegenwoordig wordt het percentage berekend op het belastbaar jaarinkomen, gecorrigeerd met verplichte sociale inhoudingen (zoals RSZ). Dit nieuwe systeem is transparanter en eerlijker.

Het percentage bedrijfsvoorheffing varieert afhankelijk van het inkomen, de fiscale status (zoals het aantal personen ten laste) en eventuele specifieke aftrekken. Algemeen geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger het percentage bedrijfsvoorheffing. Toch blijft het een progressief systeem: werknemers met lagere inkomens genieten van lagere tarieven.

Indicatieve percentages

Zoals gezegd, is er geen universeel percentage. Toch bestaan er indicatieve bedragen die je een idee kunnen geven. Voor gemiddelde inkomens varieert het percentage vaak tussen 11 en 13%, terwijl hogere inkomens tarieven kunnen bereiken van 20% of meer, afhankelijk van de persoonlijke fiscale context. Deze percentages houden ook rekening met fiscale voordelen zoals kinderen ten laste.

Vrijstellingen en kortingen: verlicht de bedrijfsvoorheffing met de SBEP

De percentages lijken op het eerste gezicht misschien hoog, maar er zijn manieren om de fiscale last voor werkgevers en werknemers te verlichten. De Belgische fiscale regelgeving is complex, en daarom biedt de SBEP ondersteuning bij de optimalisatie van loonkosten, onder meer via vrijstellingen en kortingen op de bedrijfsvoorheffing.

Vrijstellingen van bedrijfsvoorheffing

Een van de meest effectieve manieren om de bedrijfsvoorheffing te verminderen, is door gebruik te maken van vrijstellingen. Dit zijn situaties waarin de werkgever een deel van de bedrijfsvoorheffing niet hoeft door te storten naar de fiscus, zonder dat het nettoloon van de werknemer wordt beïnvloed. Vrijstellingen stimuleren bepaalde sectoren, zoals onderzoek en ontwikkeling (O&O) of ploegendiensten.

Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een vrijstelling van 22,8% krijgen voor nachtwerk of ploegendiensten. Voor continu werk kan dit zelfs oplopen tot 25%. Bedrijven in de sector onderzoek en ontwikkeling kunnen bovendien genieten van een vrijstelling van 80% op de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers. Dit geldt vooral voor young Innovative Company.

Totale of gedeeltelijke vrijstelling voor werknemers

Naast werkgeversvoordelen kunnen ook werknemers in aanmerking komen voor vrijstellingen, zoals voor overuren of als starter. Voor overuren geldt bijvoorbeeld een vrijstelling van 41,25% op de bedrijfsvoorheffing. Jonge werknemers of onderzoekers kunnen onder bepaalde voorwaarden ook van een gedeeltelijke vrijstelling genieten.

Waarom kiezen voor begeleiding door de SBEP ?

De SBEP biedt gepersonaliseerde diensten om bedrijven te helpen hun fiscale lasten te verlagen en tegelijkertijd aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Dankzij hun uitgebreide expertise kunnen ze een partner van vertrouwen zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar fiscale optimalisatie.

Een gepersonaliseerde analyse van je situatie

Elke onderneming is uniek. Daarom bidet de SBEP een gedetailleerde analyse van je loonkosten om mogelijkheden te identificeren voor vrijstellingen en kortingen.

Altijd up-to-date met de nieuwste wetgeving

Fiscale regels veranderen voortdurend. De SBEP volgt de regelgeving op de voet en zorgt ervoor dat jouw bedrijf optimaal profiteert van de nieuwste voordelen.

Door je bedrijfsvoorheffing te laten beheren door de SBEP, win je tijd en vermijd je fouten die voortkomen uit de complexe Belgische fiscale regelgeving. Waar wacht je nog op?

Wil je een persoonlijk advies om je bedrijfsvoorheffing te optimaliseren? Neem dan contact op met de SBEP voor een grondige analyse van je situatie.

Meer over dit thema :

Met SBEP

Verlaag uw salariskosten

Neem contact met ons op of doe direct uw simulatie om de potentiële besparingen voor uw bedrijf te ontdekken

Doe een simulatie

Voer nu een simulatie uit

Ontdek wat u terug kunt krijgen,

Profiteer
nu van
onze expertise

Uw simulatie in enkele klikken

Ontdek wat u zou kunnen terugvorderen

Zie ook

Blijf op de hoogte van de nieuwste expertises met de SBEP nieuwsbrief!

Ontvang ons exclusief advies over bedrijfsvoorheffing, RSZ en werktoeslagen in uw inbox
e-mail om het administratief beheer te optimaliseren.